tamvakakis f CARICATURE

Φ. Ταμβακάκης: Ο άνθρωπος που δίνει συνεχώς λεφτά στους πελάτες του (ακόμα και τώρα;) Τα μυστικά ενός πολύπειρου διαχειριστή

Share

Από την «Αναπαλαίωση» στην «Ευμορφία», σίγουρα ο δρόμος δεν είναι και πολύ εύκολος, έστω στρωμένος με ροδοπέταλα. Και ο ικανότατος διαχειριστής και πρωτοπόρος στα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και πολυγραφότατος συγγραφέας και λογοτέχνης, εμπνευστής των έργων  «Αναπαλαίωση» και ‘Ευμορφία» κ. Φαίδων Ταμβακάκης το γνωρίζει πολύ καλά.

Αν και επισήμως είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Alpha Trust, ο κ. Ταμβακάκης θεωρείται ο ιθύνων νους του ομίλου, που ξεκίνησε από το 1987. Αν «γκουγκλάρει» κανείς στο διαδίκτυο και δει το βιογραφικό του, πρώτα στη λίστα βγαίνουν βιβλιοπωλεία που πωλούν τα βιβλία του. «O ΦAIΔΩN TAMBAKAKHΣ γεννήθηκε στην Aλεξάνδρεια το 1960. Σπούδασε Oικονομικά και Aγγλική Φιλολογία. Έχει εκδώσει τρία πεζογραφήματα και έχει μεταφράσει Φ. Σκοττ Φιτζέραλντ, Zέλντα Φιτζέραλντ, Tζων Φώουλς, Mπ. Tρέηβεν. Zει κι εργάζεται στην Aθήνα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέχρι την «Ευμορφία» ο δρόμος είναι πολύς, ειδικά όταν το Χρηματιστήριο παραμένει κλειστό και τα περιθώρια διαφυγής κρίνονται ανύπαρκτα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τα στοιχεία του πρώτου 3μήνου μπορεί να διαπιστώσει κανείς το πόσο επιθετικό ήταν το χαρτοφυλάκιο της Alpha Trust Ανδρομέδα στην οποία ο όμιλος της Alpha Trust συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 25%.

Το χαρτοφυλάκιο της 31ης Μαρτίου της Alpha Trust ανερχόταν στα 9,11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. (το 91%) ήταν τοποθετημένα σε ελληνικές μετοχές, 136 χιλ. ευρώ σε ομόλογα S&B Mineral Fin και 673 χιλ. ευρώ σε διαθέσιμα.

Που έχει επενδύσει 

Στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις σε: τράπεζες (577 χιλ. ευρώ), Inform Λύκος (798 χιλ.), ΤΙΤΑΝ (628 χιλ.), Quest Holdings (584 χιλ.), Πλαστικά Θράκης (576 χιλ.), Πλαίσιο (510 χιλ.), ΟΤΕ (412 χιλ.), Αεροπορία Αιγαίου (408 χιλ.), ΟΠΑΠ (327 χιλ.), Μυτιληναίος (326 χιλ.), ενώ υπήρχαν και μικρότερες θέσεις σε Πετρόπουλο, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Κρητών Άρτος, Καρέλιας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Αστήρ Παλλάς και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Πλην όμως, μέχρι τα capital controls η έμπειρη διαχειριστική ομάδα προέβη σε κάποιες πολύ σοβαρές κινήσεις. Στην λίστα των επενδύσεων, με βάση την ενημέρωση των επενδυτών του Ιουνίου, δεν περιλαμβάνεται καμία τραπεζική μετοχή. Που σημαίνει ότι το «ξεσκαρτάρισμα» πρέπει να έγινε εγκαίρως, διότι τέτοιου είδους «εμπνεύσεις» χαρακτηρίζουν τον κ. Ταμβακάκη και το επιτελείο του.  Στις 30/6/2015, Οι τράπεζες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου αντιστοιχούσαν στο 6,85%. Τις μεγαλύτερες θέσεις η «Ανδρομέδα» τις είχε στα Πλαστικά Θράκης, που ανήκουν στην οικογένεια Χαλιωρή, στην Quest, του προέδρου ου ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσα, στην Ιnform Λύκος, του κ. Π. Λύκου, στην Πλαίσιο του κ. Γ. Γεράρδου και στην Σαράντης, του κ. Γρ. Σαράντη. 

Μένει να φανεί αν το επιθετικό του χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου  σε μετοχές θα βγει, διότι από τον πίνακα των επενδύσεων τον Ιούνιο, προκύπτει ότι το 87,94% ήταν τοποθετημένο σε μετοχές, 4,07% σε ομόλογα και 7,99% σε διαθέσιμα. 

Από το ξεκίνημά της η «Alpha Trust» είχε ως βασική δραστηριότητα τη διαχείριση χαρτοφυλακίων ιδιωτών, αλλά όχι χρηματιστηριακές συναλλαγές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η εταιρεία είχε όμως μία αρχή: ο αποτελεσματικότερος τρόπος της διαχείρισης των χρημάτων του πελάτη είναι η εν λευκώ διαχείριση ύστερα από μια προσεκτική και σε βάθος αποτύπωση των αναγκών και των ανοχών του καθενός. Κι αυτό ισχύει παντού – είτε αφορά τα Αμοιβαία είτε το private banking είτε τις επενδυτικές εταιρείες. Εξάλλου, η κάθε εναλλακτική έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το ζήτημα είναι οι πελάτες να έρχονται και να φεύγουν με χαρά από την εταιρεία. Και τη χαρά τη δίνει η υπεραπόδοση και η σωστή κατανομή του χαρτοφυλακίου.

Oliver-Burkeman-big-idea-007

Συνεπής η εταιρία στην διανομή μερίσματος 

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Alpha Trust Ανδρομέδα σε κάθε ανοδικό κύκλο της αγοράς η εταιρεία ήταν συνεπής απέναντι στους μετόχους της, είτε με μερίσματα, είτε με επιστροφή κεφαλαίου.

Πλην όμως, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε δύσκολους ατραπούς. Κατά την τελευταία ενημέρωση των επενδυτών στις 30 του περασμένου Ιουνίου, οι διαχειριστές της «Ανδρομέδας» υποστηρίζουν ότι πλέον «σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αβεβαιότητα για την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές αύξησε τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η κατάσταση στα δημοσιονομικά, μακρο και μικροοικονομικά μεγέθη έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη ρευστότητας, η οποία χειροτέρεψε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων». Πάντως, οι διαχειριστές της Alpha Trust Ανδρομέδα παρά την περίοδο της έντονης αβεβαιότητας και ταυτόχρονα μεγάλης αβεβαιότητας για την αγορά και την οικονομία κατάφεραν σχεδόν να ισορροπήσουν τις απώλειες που για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν μόλις σε -1,11%.

Ιστορία

Στον κλάδο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ο όμιλος της  «Alpha Trust» οδηγήθηκε από τις ανάγκες της ίδιας της αγοράς, εξαγοράζοντας  το 1993 τη «Schweiz Fund», μια ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, κάτι που αποτέλεσε τη βάση προκειμένου να επεκταθεί σε μια αγορά που αναπτύχθηκε ραγδαία. Εδώ και πολλά χρόνια τα αμοιβαία της «Alpha Trust» ξεχωρίζουν για τις αποδόσεις τους. Την τελευταία δεκαετία οι αποδόσεις έφτασαν ν ακόμη και το 514%, δηλαδή είχαν διπλάσια απόδοση από τον γενικό δείκτη.

To 1994 ξεκίνησε και μια επενδυτική εταιρεία, τον «Ωρίωνα», ο οποίος ύστερα από αρκετά χρόνια θετικής πορείας συνεχίζει σήμερα μέσα από την «Alpha Τrust Ανδρομέδα».

Από τα πρώτα, όμως, χρόνια της πορείας της «Alpha Trust», η ομάδα μετόχων και διαχειριστών είχε τα βλέμματα στραμμένα προς το εξωτερικό. Το 2001 εξαγοράστηκε η αγγλική επενδυτική εταιρεία «Taylor Young», η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί και αυξάνει τη διεθνή ξένη πελατεία στο private banking, ενώ έχουν εξεταστεί κοινές φόρμουλες επενδύσεων με τις ελληνικές εταιρείες της «Alpha Trust».

ΠΗΓΗ:Στ.Χαριτος/Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ 

Από την «Αναπαλαίωση» στην «Ευμορφία», σίγουρα ο δρόμος δεν είναι και πολύ εύκολος, έστω στρωμένος με ροδοπέταλα. Και ο ικανότατος διαχειριστής και πρωτοπόρος στα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και πολυγραφότατος συγγραφέας και λογοτέχνης, εμπνευστής των έργων  «Αναπαλαίωση» και ‘Ευμορφία» κ. Φαίδων Ταμβακάκης το γνωρίζει πολύ καλά. Αν και επισήμως είναι εκτελεστικός…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ - 94%

94%

ΜΟ

User Rating: 4.23 ( 2 votes)
94
Share


Contributor


'Φ. Ταμβακάκης: Ο άνθρωπος που δίνει συνεχώς λεφτά στους πελάτες του (ακόμα και τώρα;) Τα μυστικά ενός πολύπειρου διαχειριστή ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

11 − 2 =

PHOTO GALERY

Powered By Planet Interactive S.A