banks 55119d9e04e7a8147089736

Αναταράξεις στις τράπεζες. 25 δισ θέλουν να βάλουν οι ευρωπαίοι στις ΑΜΚ. Τι θα γίνει με τις διοικήσεις

Share

Μια υπόγεια διαμάχη η οποία αναμένεται να φέρει αναταράξεις στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αλλά και στους κόλπους των ξένων στρατηγικών επενδυτών εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες. Μονομάχοι είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών  με τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο λόγος της διαμάχης είναι τι άλλο το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών στο πλαίσιο του stress test αλλά κυρίως το ποσό που πρέπει να τοποθετηθεί  από την πλευρά  της Ευρώπης για να ισχυροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν  η εφημερίδα “Παραπολιτικά” και το riskygames.gr :

1. υπάρχει μια ισχυρή τάση μεταξύ των θεσμών, που θεωρούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί ιδιωτική συμμετοχή στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση για να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας και η λειτουργία των τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  Όσοι προκρίνουν αυτό το σενάριο εξηγούν σε ΚΑΤ ιδία συζητήσεις ότι “η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να προχωρήσει με τρόπο ώστε το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής να μην είναι απαγορευτικά υψηλό και αφετέρου να δοθούν κίνητρα ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει”.

2. Οι τεχνοκράτες της Φρανκφούρτης θεωρούν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σύνολο του ποσού των 25 δισ ευρώ που είναι διαθέσιμα και να θωρακιστούν μια και καλή οι εγχώριες τράπεζες. 

Θεωρούν ότι μόνο με μια γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πλέον φτάνουν το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων και αντιστοιχούν σε 100 δισ. ευρώ.

Mario Dragi

Ο Ντραγκι θέλει τα ξέρει ότι το σύστημα είναι ασφαλές 

Το σκεπτικό της ΕΚΤ είναι λογικό. Με δεδομένο ότι πλέον ο έλεγχος των τραπεζών ανήκει στην Φρανκφούρτη και όχι στην Αθήνα (όπως επίσης και άλλων 140 συστημικών τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη) ο Μάριο Ντραγκι θέλει νιώθει ότι το σύστημα είναι ασφαλές. 

Η ΕΚΤ προτιμά μια μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη 3ετία, ακόμα και αν υπάρξει νέος κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. Επί της ουσίας ο σουπερ Μάριο θέλει να εκμεταλλευθεί και τα 25 δισ ευρώ των Ευρωπαίων δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι θέλει να δώσει ένα μήνυμα ότι πλέον η ΕΤΚ κάνει κουμάντο στις ελληνικές τράπεζες και έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των διοικήσεων.  Σύμφωνα με πηγές μάλιστα προ ημερών υπήρξε δυσαρέσκεια στο κάστρο της ΕΚΤ από την δήλωση του πρωθυπουργού περί αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών. 

Η επιλογή των προσώπων είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΚΤ και όχι της ελληνική κυβέρνησης.  Άλλωστε είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την επιλογή της διοίκησης της Εθνικής από την Φρανκφούρτη. 

watsa prem cartoon

Εικονα:Prem Watsa. Επικεφαλής FairFax

Αντίδραση από τους μετόχους 

Τώρα όσον αφορά τις αυξήσεις οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών αντιδρούν με τις απόψεις των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ισχυροί  επενδυτές (πχ της Eurobank αλλά και της Πειραιώς ) εξακολουθούν να πιέζουν για μια ήπια προσέγγιση και τους τεχνοκράτες να επιμένουν για την ανάγκη να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισ. ευρώ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες  ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής W.Ross , που μετείχε στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank την άνοιξη του 2014, δήλωσε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επιβαρύνσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων.  

Υπογράμμισε επίσης ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, και οι οποίες θα οδηγήσουν στην απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, θα πρέπει να βασιστούν σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε γνώμες. Την ίδια άποψη έχει και ο ισχυρός άνδρας του Fairfax Prem Watsa ο οποίος προ ημερών ήλθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank δηλαδή τους κ. Νίκο Καραμούζη και Φωκίων Καραβία. 

Με αυτή την κίνηση ο Ινδό Καναδός επενδυτής αποδεικνύει ότι εμπιστεύεται την τράπεζα και το management.  Με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει εντός της τράπεζας (η τιμή της έχει υποχωρήσει πέριξ των 0,024 ευρώ)  η διοίκηση της Eurobank προσπαθεί να καθησυχάσει τους υπαλλήλους διοργανώνοντας κάθε Πέμπτη συναντήσεις με μεγάλες ομάδες από τα επιμέρους τμήματα. 

Σε κάθε περίπτωση το τελικό νούμερο της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ανακοινωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο έως μεθαύριο Δευτέρα οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις της ΕΚΤ. Το πιθανότερο είναι ότι το νούμερο θα κυμανθεί μεταξύ των 16 και 17 δισ ευρώ  χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της όλης προσπάθειας των Ελλήνων  τραπεζιτών οι οποίοι προς ώρας κινούνται  στα τυφλά στις επαφές που κάνουν με ξένα funds αν και όπως τουλάχιστον λέγεται αρμοδίως υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να είναι δυνατόν να μετουσιωθεί σε βεβαιότητα. 

Επιπρόσθετα πολλά θα εξαρτηθούν και από τον σχετικό νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει και τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες βαρύτατες απώλειες εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της απόφασης για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών έφτανε τα 33 δισ. ευρώ και σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 4 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση θα αποτελούσε μια πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις τράπεζες και τη χώρα και θα βοηθούσε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στοιχείο απαραίτητο για την προσέλκυση επενδυτών. 

Share


Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης

O Γιώργος Δημητρομανωλάκης ,47 ετών, στο riskygames.gr γράφει οικονομικά και τραπεζικά θέματα. Εργάζεται στις εφημερίδες Παραπολιτικά και Επένδυση. Ταυτόχρονα είναι ο παραγωγός της καθημερινής εκπομπής "Η Ώρα της Οικονομίας" στον Ρ/Σ Alpha 98.9


'Αναταράξεις στις τράπεζες. 25 δισ θέλουν να βάλουν οι ευρωπαίοι στις ΑΜΚ. Τι θα γίνει με τις διοικήσεις' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

five × 4 =

PHOTO GALERY

Powered By Planet Interactive S.A