bribe corruption

Επιχειρηματίες , δικαστές και δικηγόροι στο στόχαστρο του Υπουργείου Διαφθοράς

Share

Ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος είναι αποφασισμένος. Έχοντας δίπλα του τον ιδιαίτερα ικανό γενικό γραμματέα Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη και έμπειρους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς  (μεταξύ αυτών την προϊσταμένη της Εισαγγελίας  Διαφθοράς Ελένης Ράικου , τους Οικονομικούς  εισαγγελείς Αθανασίου και Μπρη κλπ) είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει:

1.επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν κάνει επάγγελμα την φοροδιαφυγή , τις μίζες και τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες ,

2.δικαστές που ξεχνούσαν να προωθήσουν υποθέσεις ,

3.δικηγόρους που έχουν δημιουργήσει lobbying προστατεύοντας τους πελάτες τους αλλά και

4.πρώην πολιτικά πρόσωπα η φίλους τους για τα οποία λέγεται ότι πήραν μεγάλες μίζες.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής του στο υπουργείο να σηκώσει όλες τις προσδοκίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης και της κοινωνίας να αποδοθεί επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη, να φορολογηθούν οι αποδέκτες μιζών, να επιστραφούν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι των σκανδάλων, οι οποίοι απολάμβαναν ασυλία και από τη Δικαιοσύνη τα τελευταία 15 χρόνια… 

Τα δείγματα γραφής ο απαπλ. υπουργός τα έδωσε προ ημερών στην Βουλή. Όπως είπε : «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στην Δικαιοσύνη και τερτίπια που χρησιμοποιούνται για την παρεμπόδιση του έργου της» . 

papaggelopoulos dimitris

Τι θα κάνει με επιχειρηματίες που έδωσαν μίζες και δικαστικούς που ξεχνούν … υποθέσεις.

Ο νέος υπουργός δεν απέφυγε τα ευχολόγια και τις αναφορές σε συγγραφικά κλισέ για να τα υποστηρίξει και να πείσει πως το επόμενο διάστημα η δημόσια ζωή θα απαλλαγεί «από την βδέλλα της διαφθοράς που μας απομυζά όλους». «Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί δέσμευση και βασικό πυλώνα της κυβέρνησης. 

Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια ούτε με μεγαλεπήβολα σχέδια» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Παπαγγελόπουλος για να θυμίσει την φράση του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα στο μυθιστόρημα «Γατόπαρδος»: «αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν' αλλάξουν». 

Όλοι λοιπόν αναρωτιούνται ποιους εννοούσε και ποιο πάρτι χαλάει ο έμπειρος υπουργός. Προσεκτικοί παρατηρητές  επισημαίνουν ότι ξέρει ποιοι δικηγόροι  έχουν στήσει lobbying , ποιοι δικαστικοί ξεχνάνε να προωθήσουν διάφορες υποθέσεις άλλα και για ποιους επιχειρηματίες ακολουθούν  δικαστικές εμπλοκές κυρίως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος άλλα και για φοροδιαφυγή. Στην μάχη αυτή ο υπουργός έχει σύμμαχο τον ίδιο τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με τον πρωθυπουργό είναι φίλοι 

Πρωθυπουργός και υπουργός γνωρίζονται αρκετά καλά. Η φιλία τους ξεκίνησε όχι με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την εποχή που το κόμμα ήταν καθηλωμένο στο 4%. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια σχέση όχι μόνο οικογενειακή αλλά και εμπιστοσύνης. Αυτό φαίνεται από τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού στο Μαξίμου, αφού ο Πρωθυπουργός επιθυμεί καθημερινή ενημέρωση από τον στενό του φίλο. Ίσως  έτσι εξηγείται γιατί ο κ. Αλέξης Τσιπρας αντιστάθηκε και σε έντονες διαμαρτυρίες συνεργατών του για την υπουργοποίηση Παπαγγελόπουλου, μετά τις εθνικές εκλογές. 

«Άλλαξε τα όλα» φαίνεται να είναι η εντολή του κ. Τσίπρα προς τον υπουργό του, ο οποίος κατά την ομιλία του προ ημερών στην Ένωση Εισαγγελέων είπε χαρακτηριστικά: «Όταν έρχεται το νέο, το παλιό τελειώνει…».

Ο ίδιος ο υπουργός στην ομιλία του στην Βουλή την τελευταία εβδομάδα υποστήριξε ότι ήδη έχει συνταχθεί σχέδιο 47 δράσεων για την περίοδο 2015-2018 που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

–  Αναβάθμιση ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και συγχώνευση τους με στόχος για καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα

–  Αναβάθμιση εισαγγελέων κατά διαφθοράς. Περισσότεροι εισαγγελείς με εξουσίες

Οι διαμάχη των δυο εισαγγελικών λειτουργών 

Πάντως στην Βουλή κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων δεν έλειψαν και οι διαμάχες μεταξύ …συναδέλφων. Δηλαδή μεταξύ του κ. Παπαγγελοπουλου και του βουλευτή της ΝΔ (τεως εισαγγελικός λειτουργός) Χ. Αθανασίου. 

Αναπτύσσονται θεωρίες… συνωμοσίας στη Βουλή, κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, για να απαντήσει στον Χαράλαμπο Αθανασίου, που τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για μεταμεσονύχτια εκλογή της κυρίας Βασιλικής Θάνου. Τόνισε για την ακριβεια ότι: «Μου κάνει εντύπωση πώς εδώ στη Βουλή αναπτύσσονται θεωρίες συνωμοσίας.

Η εκλογή της κυρίας Θάνου δεν έγινε μεταμεσονύκτιες ώρες. Έγινε σε ένα υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε 8 η ώρα και η μόνη δυνατότητα που είχαμε να εκλέξουμε ηγεσία ήταν του προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί μόνο αυτή είχε περάσει από τη Διάσκεψη της Βουλής. Αυτό δεν αφορά εμένα, ούτε τον κ. Παρασκευόπουλο, ούτε την κυβέρνηση.

Επομένως, το να δημιουργούμε εντυπώσεις ότι δήθεν προτιμήσαμε να κάνουμε αυτό και μάλιστα μεταμεσονύκτιες ώρες, νομίζω ότι δεν είναι σοβαρό πράγμα». 

 

Share


Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης

O Γιώργος Δημητρομανωλάκης ,47 ετών, στο riskygames.gr γράφει οικονομικά και τραπεζικά θέματα. Εργάζεται στις εφημερίδες Παραπολιτικά και Επένδυση. Ταυτόχρονα είναι ο παραγωγός της καθημερινής εκπομπής "Η Ώρα της Οικονομίας" στον Ρ/Σ Alpha 98.9


'Επιχειρηματίες , δικαστές και δικηγόροι στο στόχαστρο του Υπουργείου Διαφθοράς' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

seven + sixteen =

PHOTO GALERY

Powered By Planet Interactive S.A